"odrywające" się wycieraczki powyżej 120

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matesz
    Classic
    • 2013
    • 22

Zagadka na wekend:

Zgaduj zgadula który Polski :lol:

:lol:
  • jarecki2000
    Ambiente
    • 2011
    • 119

Drodzy forumowicze,

Mam mały problem z przednimi wycieraczkami, otóż przy prędkościach powyżej 120 km/h wycieraczki odrywają się od szyby i nie zgarniają dokładnie wody z szyby.

Czy ktoś z was miał może taką samą przypadłość?

Zastanawiam się czy to kwestia samych wycieraczek, czy może niestety ale sprężyna ramienia, nie spełnia już swojego zadania i czas na wymianę ramienia.

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

A mają spojler?
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• jarecki2000
        Ambiente
        • 2011
        • 119

Nie,

Obecnie mam założone wycieraczki przegubowe Bosh ECO, czy jakoś tak się nazywają, bez spojlera

Komentarz

• grzesz4
          Drive
          • 2011
          • 48
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kup sobie oryginalne wycieraczki. Wycieraczka od strony kierowcy ma duży spojler,natomiast od pasażera jest wygięta w kształcie łuku ktora dokładnie przylega do szyby.Mam takie i jest o.k.

Komentarz

• byq
            Ambiente
            • 2012
            • 171

A jak sie sprawują Bosch Aero twin, bez szkieletowe przy wyzszych prędkościach? Ktoś ma i podzieli sie uwagami?

Dzieki
            Inline 5 cylinders

Komentarz

• Skfarek
              RS
              • 2010
              • 4795
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Mam oryginalne skodowskie AERO dedykowane do o1, kosztowały coś koło 80 zł za kpl. (wyprzedaż w ASO), zero problemów przy wyższych prędkościach czyli od 120 wzwyż. Miałem wcześniej valeo revolution i była rzeczywiście rewolucja ale na gorsze, mają one dośc wysokie mocowania i od 120 już w ogóle nie spełniały swojej roli :evil:
              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

to ja nie wiem czy problem jest z wycieraczkami czy samym ramieniem, moze slabo dociska?! bo ja mam zwykle tanie wycieraczki i z tego co pamietam to 150 - 160 jeszcze daja rade dopiero dalej zaczyna odrywac, ale tylko kierowcy, dlatego pewnie oryginal mial spojlerek.
                Pamietam ze z plaszczakami bylo gorzej dlatego miedzy innymi olalem takie wycieraczki.

Komentarz

• pedros
                  RS
                  • 2009
                  • 1958
                  • Volkswagen
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Re: "odrywające" się wycieraczki powyżej 120

Zamieszczone przez jarecki2000
                  Drodzy forumowicze,

Mam mały problem z przednimi wycieraczkami, otóż przy prędkościach powyżej 120 km/h wycieraczki odrywają się od szyby i nie zgarniają dokładnie wody z szyby.

Czy ktoś z was miał może taką samą przypadłość?

Zastanawiam się czy to kwestia samych wycieraczek, czy może niestety ale sprężyna ramienia, nie spełnia już swojego zadania i czas na wymianę ramienia.
                  Mialem ori z pierwszego montazu to i przy 190 dawaly rade - miely skuteczny spojler.
                  Teraz mam Valeo Revolution, nie ma spojlera powyzej pewnej predkosci - przewaznie owe 120 zaczynaja skakac - sa nieskuteczne- przy zamknieciu budzika - mozna sie na autostradzie pozamiatac!

Komentarz

• kabanos
                    RS
                    • 2011
                    • 4544
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez pedros
                    Teraz mam Valeo Revolution, nie ma spojlera powyzej pewnej predkosci - przewaznie owe 120 zaczynaja skakac - sa nieskuteczne- przy zamknieciu budzika - mozna sie na autostradzie pozamiatac!
                    Nie chcę się czepiać, ale nie wyobrażam sobie zamykania budzika przy padającym deszczu :wink:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• jarecki2000
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 119

Zamieszczone przez kabanos
                      Zamieszczone przez pedros
                      Nie chcę się czepiać, ale nie wyobrażam sobie zamykania budzika przy padającym deszczu :wink:
                      Zależy kto przy ilu zamyka budzik :-) u mnie problem bardziej dotyczy kwestii przetarcia szyby spryskiwaczem przy wyższych prędkościach, tak jak napisał kolego, głównie odrywa sie wycieraczka kierowcy i zostawia niestarty pasek centralnie na wysokości oczu :-) Zadzwonię do Aso i zobaczę ile owe oryginalne kosztują, chyba ze możecie polecić jakąś tańsza alternatywę?

Komentarz

• Skfarek
                        RS
                        • 2010
                        • 4795
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Za oryginał ok 90 zł, valeo revolution jak pisałem mają wysoką strasznie ta stopkę do montażu ramienia, podejrzewam że tu jest problem. W Boschach, ori Aero i tanich np. dippach itp. te stopki są bardzo podobne i mocowanie ramienia "chowa" się mocno w środku.
                        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• kabanos
                          RS
                          • 2011
                          • 4544
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Skfarek, dzisiaj, albo jutro się przekonam jak leżą ori wycieraczki aero.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

Pracuję...